Egészséges nyári táplálkozás: növényi zsírokkal a bikiniforma megőrzéséért

SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2024. 07. 10. 

Bár a magyarok 10-35 százaléka folytat valamilyen mentes diétát, amelyből allergia vagy ételérzékenység miatt kizár bizonyos ételeket, egészségünkre jótékony hatással van az, ha tányérunkon színes ételek palettája szerepel, változatosan táplálkozunk és nem folytatunk egyoldalú étkezést. Shenker-Horváth Kinga az Eisberg dietetikus szakértője reagált a zsírokkal és olajokkal kapcsolatos hiedelmekre.

Itt a nyár, a bikiniszezon, a diéták és a könnyű saláták időszaka, azonban tévhit az, hogy mindenféle zsírt el kell hagynunk az étrendünkből, ha egészségesen szeretnénk étkezni. Az olajokkal kapcsolatos egyik leggyakrabban előforduló hiedelem az, hogy a zsírok nem férnek bele a diétába, és csak egészségtelenek lehetnek a szervezet számára. „A zsírok számos alapvető élettani mechanizmusban vesznek részt a szervezetünkben amellett, hogy energiát biztosítanak. Egészségünk megőrzése szempontjából nem csak az a fontos, hogy mennyi zsírt fogyasztunk, hanem az is, hogy milyen zsiradékot” – mondja Shenker-Horváth Kinga sportdietetikus, táplálkozástudományi szakember.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető halálokoknak számítanak, ezek kialakulásában hangsúlyos szerepet játszik a telített zsírok túlzott bevitele, ezért ezek fogyasztását valóban érdemes korlátoznunk. A telített zsírok fő forrásai az állati élelmiszerek, pl. a zsíros húsrészek, a szárnyasok bőre, kolbászfélék, pástétomok, tejszín, disznó-, kacsa-, libazsír, valamint növényi források közül a kókuszzsír és a pálmaolaj. Azonban, a dietetikus szerint a növényi zsírforrásoknak - az olajos magvaknak, a növényi olajoknak (a kókuszzsír és a pálmaolaj kivételével), valamint a halaknak, halolajoknak – fogyasztása éppen, hogy előnyös a szervezet számára, hiszen ezek döntően telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyeknek szív-érrendszeri védőhatást tulajdonítanak. A növényi olajoknak általában a különféle magok, hüvelyesek, dió- és mogyorófélék szolgálnak alapjául. „Az egészségtudatos étkezés szerint az olajos magvakból heti 2-3 alkalommal egy félig zárt maréknyit (kb. 20 g, 120 kcal) javasolt fogyasztani, a növényi olajokat pedig naponta 1 evőkanál (kb. 100 kcal) mennyiségben használjuk. Halak (pl. busa, pisztráng, kecsege, tengeri halak) hetente legalább egyszer szerepeljenek az étrendünkben” – teszi hozzá a dietetikus. 

Kifejezetten előnyösek a szervezet számára a hidegen sajtolt finomítatlan olajok, melyek zsírsavösszetételükből adódóan a hőre érzékenyebbek, ezért ezeket nem javasolt hevíteni, hidegen, például salátára locsolva élvezzük ki ízüket. 

Hidegen sajtolt növényi olajok előnyei

A „hidegen sajtolt” olajokat nem finomítják, a kíméletes préselési módnak köszönhetően tökéletesen megőrzik a magok természetes ízét, valamint a bennük rejlő egészségvédő tápanyagokat és növényi eredetű bioaktív hatóanyagokat. Emellett értékes tápanyagtartalmuknak köszönhetően az egyszeresen és többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakban, E-vitaminban, fito-tápanyagokban és antioxidánsokban gazdagok. Sőt, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, szerepet játszhatnak bizonyos daganattípusok megelőzésében, valamint felveszik a harcot a szabadgyökök káros hatásai ellen.

Megérkeztek az Eisberg hidegen sajtolt olajkeverékei, három különleges ízben!

Az egyik ízváltozat a lime-olajos keverék, aminek az alapját a repce-, szezámmag- és napraforgóolaj kellemes egyvelege adja, ezt élénkíti fel a frissítő citrusos lime illóolaj. A másik a törökmogyoró- és pisztáciaolaj, amelyben a törökmogyoró és a pisztácia kettőse izgalmas ízélmény kombinációban ér össze. A harmadik a tökmag-, és pörkölt tökmagolaj párosa, amiben a natúr tökmagolaj lágy ízéhez egy erőteljesebb, füstösebb, karakteresebb élményt ad a pörkölt változat, tökéletes ízharmóniát alkotva. A különböző ízvilágú növényi olajok rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak, emellett sokszínűvé és változatossá teszik az egészséges táplálkozást. Tökéletesen kombinálhatóak az Eisberg különféle saláta- és zöldségkeverékeivel. Sőt, ezek az olajok környezetbarát, hulladékmentes (zero waste) hazai gyártással készülnek, 100%-ban természetes összetételűek, semmiféle adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak. Ráadásul, azoknak sem kell mostantól lemondaniuk a salátaolajokról, akik valamilyen ételérzékenységben szenvednek, vagy speciális diétát folytatnak, hiszen az Eisberg új salátaolajai vegán, glutén- és laktózmentesek.


További hírek

12

AUG.

Egészséges ételek villámgyorsan

Az időhiány és a rohanó életmód miatt egyre inkább jellemző, hogy az emberek kevesebb időt szeretnének a konyhában tölteni. Ugyanakkor sokan ezt az igényt az egészséges életmód fenntartása mellett szeretnék megvalósítani. Ezt felismerve, a piacon megjelentek az előre elkészített, kiemelt gondossággal válogatott, friss és tartósítószermentes alapanyagok. Ezek használatával nem kell lemondani a „gyorsan, egészségesen, finomat” alapelvről sem.

Tudjon meg többet
25

JÚL.

Salátázással a saját egészségünkért és a magyar sportolókért

Ahogy a most hétvégén kezdődő Olimpiai Játékoknak, úgy az augusztus 28. és szeptember 8. között zajló Paralimpiai Játékoknak is Párizs ad otthont idén. A paralimpiára eddig 39 sportolónk kvalifikált. A magyar csapatot az Eisberg is támogatja: az új Sport Mix salátakeverék csomagolásán található matricával hívják fel a figyelmet a Magyar Paralimpiai Csapat változatos étrendjének támogatására és az egészséges táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás fontosságára.

Tudjon meg többet
08

JÚL.

Harmadával több saláta fogyott a Salátázás Hónapján

A Salátázás Hónapja alatt 32%-kal nőtt az eladott Eisberg salátátakeverékek száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Az Eisberg idén harmadszor indította el egészséges táplálkozásra ösztönző Salátázás Hónapja kampányát, mely a magyar háztartásokat célozta meg azzal az üzenettel, hogy a kész, mosott saláták, amellett, hogy finomak és egészségesek, praktikus megoldásként színesíthetik a napi étkezést. 

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest