Az egészség a legdrágább kincsünk. A statisztikák szerint azonban csak nagyon keveset vagyunk hajlandóak tenni érte. Hazánkban vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek, melyek helyes táplálkozással és ellenőrző vizsgálatokkal elkerülhetőek lehetnének. Erre hívja fel a figyelmet az Eisberg Hungary Kft. is, aki oroszlánrészt vállalt abban, hogy idén ősszel Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja kollégáihoz, a gyáli lakosokhoz és az ország több pontjára is eljusson.
A testi-lelki jólét jegyében
Az Eisberg Hungary Kft. szeptember 16-án, székhelyén, Gyálon teremtett lehetőséget dolgozóinak arra, hogy pontos képet kaphassanak a fizikális állapotukról Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának segítségével. De a vállalat országosan is támogatója a rendezvénysorozatnak, így összesen több ezer embernek adnak lehetőséget az állapotfelmérésre. A vállalat a mindennapokban is igyekszik biztosítani a kollégáinak a megfelelő egészségügyi hozzájárulást, ezért a testi-lelki jólét jegyében az Eisberg munkatársai bármikor igénybe vehetik coach-ok segítségét is – a rendszeres szakmai tréningek mellett.
Házhoz megy a segítség
A salátaóriás Gyál lakosságára is gondolt, akik három nappal később, szeptember 19-én szintén ingyenesen választhattak a 40 különböző vizsgálat közül. Bretus Imre, az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár vezetője nagyon örült a programnak, amelyet közreműködésükkel mindvégig támogattak. A helyiek pedig már az esemény előtt megmutatták, hogy Gyálon valóban egészségtudatos közösség él, ugyanis az előzetes regisztrációhoz kötött vizsgálatokra alig 3 óra alatt beteltek a helyek.
„Óriási volt az érdeklődés a Szűrőprogramra, aminek nagyon örülünk, ugyanis az intézményünkben már 2018 óta szisztematikusan rendezünk egészségmegóvással, rekreációval kapcsolatos eseményeket. Hozzánk hasonlóan pedig az Eisberg Hungary Kft. is igazi zászlóvivője az egészségmegőrzésnek. Ez a rendezvény tökéletes arra, hogy átfogó képet adjon a fizikális és a mentális állapotunkról, és elejét vegyük a súlyos betegségek kialakulásának” – osztotta meg velünk véleményét Bretus Imre.
Jótanácsok a mindennapokra
Shenker-Horváth Kinga, az Eisberg Hungary Kft. dietetikusa elárulta nekünk, hogyan segít a kiegyensúlyozott táplálkozás abban, hogy a mindennapok során is egészségesek maradjunk. „Sajnos Magyarországon a felnőtt lakosság döntő többsége, 60-65%-a túlsúlyos vagy elhízott, ezzel az aránnyal pedig kijelenthetjük, hogy derékbőségben mindenkit megelőzünk Európában. Világviszonylatban sem állunk jobban, ugyanis éppen csak lecsúszunk a dobogóról. A karcsú vonalak hiányán túl persze komoly egészségügyi kockázata is van a plusz kilóknak: növelik a szív- és érrendszeri problémák (pl. magas vérnyomás, szívinfarktus, stroke), a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a daganatok és az ízületi kórképek kialakulásának esélyét” – avatott be minket a szakember, aki elárulta, hogy miből mennyit érdemes fogyasztani ahhoz, hogy ne kelljen aggódnunk a szűrővizsgálatok eredménye miatt.
Az egészség receptje
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott táplálkozási ajánlás (Okostányér) szerint naponta legalább 4 adagnyit kellene minden nap fogyasztani a zöldség- és gyümölcsfélékből úgy, hogy minimum 1 adagot friss vagy nyers formában vigyünk be a szervezetbe – ezt az Eisberg minőségi salátáival és smoothie-jaival könnyen pótolhatjuk.
„1 adagnak számít 10 dkg friss, párolt vagy főzött zöldség (pl. 1 közepes paradicsom, paprika), egy kis tányér saláta, vagy 2 dl 100%-os zöldséglé is. A saláták alacsony zsírtartalmuk mellett pótolják a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat. A leveles zöldségek ugyanis dúskálnak – többek között – a C-, az E- és a K-vitaminokban, magnéziumban, folsavban, valamint remek rostforrást is jelentenek – utóbbi hozzájárul a teltségérzet biztosításához, a jó bélműködéshez, de kedvezően befolyásolja a szénhidrát- és zsíranyagcserét is. A rendszeres salátafogyasztás a folyadékháztartásunk egyensúlyát is segíti, és az emésztést is serkenti. A jótékony hatású vegyületeknek köszönhetően csökkenthetőek a daganatos-, a szív- és érrendszeri, valamint egyéb krónikus betegségek kialakulásának az esélyei” – tudtuk meg szakértőnktől, aki arra biztat mindenkit, hogy ne holnap, hanem már ma tegyen az egészségéért.