Korianderes füstölt tofu saláta
Összetevők
1 cs Eisberg Madársaláta
1 csomag friss koriander (kb. 14 g szárával együtt)
1 piros kaliforniai paprika
½ kígyóuborka
80 g füstölt tofu
1 kiskanál lime lé
2 evőkanál szójaszósz
½ thai csili kimagozva
Elkészítés
Vágjuk félbe az uborkát hosszában és kanállal távolítsuk el a belső, magos részt. Az uborkát és a paprikát vágjuk vékony csíkokra. A korianderleveleket tépkedjük le a szárról. A kimagozott csilit vágjuk nagyon apróra. A tofut óvatosan, a hosszabbik oldala mentén reszeljük le egy nagylyukú reszelőn. Keverjük össze a szójaszószt, a lime levét és a csilit. Egy tálba szórjuk a salátát és a többi hozzávalót, majd óvatosan forgassuk össze az öntettel.
Dietetikusunk tanácsai
A tofut friss szójatej megaltatásával és a visszamaradt “túró” összenyomásával készítik, kemény tömbbé préselik, majd lehűtik, külsejében a friss sajtra emlékeztető készítmény. A tofu gyártása több mint 2000 éve ismert a Távol-Keleten. A tofu a kínai konyha alapvető élelmiszere, valamint kedvelt alapanyaga a japán, a koreai és a délkelet-ázsiai országok konyhájának, de számos más nemzeti konyhakultúrában is használják még. A legtöbb tofu fehér vagy világossárga, azonban létezik barna színű is, állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet. Szagtalan, viszonylag semleges ízű és aromájú, így jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét. Sokoldalúan felhasználható, sós és édes ételek egyaránt készíthetőek belőle. Gazdagíthatunk a tofuval leveseket, köreteket és salátákat, mint ahogy most ebben a receptben mi is ajánljuk. A tofu párolható, főzhető, süthető, grillezhető vagy akár nyersen is fogyasztható. Magas fehérjetartalma miatt fontos szerepet foglal el a vegetáriánusok étrendjében, alkalmas a hús és a sajt pótlására is. Nemcsak reform- és bioboltokban, hanem nagyobb áruházakban is kapható. A szójából készült élelmiszerek, mint például a tofu esetében is, válasszuk a GM(O)-mentes címkével ellátott termékeket, lehet kapni olyan nyers és ízesített tofut is, melynek az alapanyaga magyar szójabab és garantáltan génmódosítás-mentes. Aki eddig nem kóstolta a tofut, érdemes kipróbálnia ezt a korianderes füstölt tofus salátát, igazán finom. Várandósság: A szója táplálkozástani megítélése igen vitatott és ellentmondásos. A szójatermékek fogyasztásának pozitív, illetve negatív mivoltáról nehéz meggyőződni, biológiailag aktív összetevői révén nem egységes, hogy kinek, mikor és milyen mennyiségben javasolható. Így a kismamák részére sem egységes, hogy milyen gyakorisággal fogyasztható vagy inkább kerülendő. Egyes vélemények szerint a szójafogyasztás nem ajánlott a várandósság alatt, azonban vannak olyan ajánlások is, melyek szerint tofuból
készült ételekkel változatosabbá tehető étkezésünk, és heti pár alkalommal kismamák is fogyaszthatják. A szója a hüvelyesek közé tartozik, melyek sok embernél haspuffadást és felfúvódást okozhatnak vízben nem oldódó élelmi rostjaik révén. Azonban ez egyéni tolerancia függvénye, amennyiben a kismamánál fokozott gyomor- és bélrendszeri érzékenység (puffadás, hasi görcsök, szelesedés) áll fenn, akkor nem ajánlatos szóját és hüvelyeseket fogyasztania, de ha nem okoznak problémát, akkor hetente 1-2 alkalommal beiktathatók az étrendbe. Én ettem a terhességem alatt időnként tofut, azt gondolom, hogy lehet színesíteni vele az étrendet, csak figyeljünk, hogy génmódosítás-mentes készítményt vásároljunk! A túlságosan fűszeres ételeket javasolt mellőzni várandósan, főként a kezdeti időszakban, mert fokozhatják a hányingert, túlzott gyomorsav-termelést okoznak és irritálhatják a nyálkahártyát. Ez is függ az egyéni érzékenységünktől, amennyiben a kismamának nem okoz panaszt és kellemetlenséget például a csili fogyasztása, terhessége előtt is szokott csípőset enni, kívánja is a pikáns ízeket, akkor kis mértékben ízesítheti vele a salátát, a babát nem fogja csípni. A korianderrel is csínján fűszerezzenek a várandós anyukák, mértékkel érték a fűszer!Gluténérzékenység: A szójaszósz az ázsiai konyha egyik alapvető ételízesítője, amit főzéshez, sütéshez használnak, valamint mártogató szószként és marináláshoz is alkalmaznak. A szójaszószban megtalálható az úgynevezett „ötödik íz”, az umami is, köszönhetően a benne természetes módon előforduló glutamátoknak. Különböző fajtái vannak, a sötétebb változatok színét a karamell alapú színezék adja, ezek gazdagabbak, sűrűbb textúrájúak, míg a világos szójaszószok sósabbak és lágyabb ízűek. Félrevezető lehet a szójaszósz, sokan azt gondolják, hogy csak szója és egyéb ázsiai fűszerek találhatóak benne, azonban a legtöbb szójaszósznál az erjesztett szójababpasztához búzát vagy árpát is kevernek, ezért a gluténérzékenyek diétájában nem alkalmazható. Aki mégis szójaszósszal szeretné ízesíteni az ételeit és ezt a salátát, azoknak a japán tamari szójaszószt ajánlom, amely gluténmentes, nincs benne búza, csak vizet, szójababot és sót tartalmaz. A tamari sóhelyettesítőként és ételízesítőként is használható, ideális saláták, levesek, szószok, tészták, zöldségek és húsok fűszerezéséhez. Bioboltokban, speciális boltokban kapható, interneten is rendelhető.
Laktózintolerancia
Változtatás nélkül elkészíthető a korianderes füstölt tofu saláta, laktózmentesek a recept hozzávalói.Jó étvágyat, salátázzunk mindennap! Shenker-Horváth Kinga
Other Recipes
Sült padlizsános kuszkusz saláta
Diós-Fetás zöldsaláta
Carpaccio
Epres tavaszi saláta
Saláta őszibarackkal, szárított sonkával
Diós- mézes saláta
Sült tofu, paradicsommal
Kolbászos-burgonyás saláta
Párolt harcsafilé, zöldfűszeres tormakrémmel
Egészben sült pisztráng, bazsalikomos narancsos majonézzel
Citrusos sertéskaraj forró sárgarépával és rucolával
Bélszíncsíkok osztrigaszósszal
Halloumi sajt uborkaszósszal
Roston sült libamáj, paprika paradicsom öntettel
Saláta erdei gyümölcsöntettel, kecskesajttal
Gyömbéres-mézes dresszing, párolt zellerrel
Mentás-olívabogyós öntet, párolt-sült édesköménnyel
Szalonnás saláta, fokhagymás öntettel
Vajban párolt zöldspárga, pezsgős öntettel
Citrusos dresszing sárgadinnyével
Kapribogyós dresszing, pirított baguettel
Majorannás pirított gombasaláta, kukoricaolajjal
Mustáros kusz-kusz saláta
Sült citromos öntet chilis garnélával
Narancsos-lilahagymás saláta
Szezámmagos szójás saláta friss körtével
Forró szőlőragu tökmagolajos, fehérboros dresszinggel
Sárgarépás falafelgolyók pitában
Fügés-libamájas bagel
Wellington sertésszűz
Sütőtökös quinoa saláta fűszeres tökmaggal
Sült paradicsomsaláta oregánós kecskesajtgolyókkal
Ricottával töltött szilva
Kapros füstölt lazac kapribogyóval
Birsalmás garnélanyársak
Húsvéti saláta
Pomelosaláta csirkenyárssal
Nyári tekercsek hátszínnel
Medvesaláta
Piri-piri csirke salátával
Tex-mex szendvics fetás salátával
Ricottaropogós friss salátával
Csirkemájsaláta gránátalmával
Gyros-saláta
Salátamix marinált gombafalatokkal
Almás-sonkás saláta kéksajtöntettel
Zöldsaláta ecetes heringgel
Spenótos mini quiche zöldsalátával
Sütőben sült csirkecomb coleslaw salátával
Marinált narancsos zöldsaláta
Az én salátám lapcsánka harcsával és újhagymával
Az én salátám tortilla hátszínnel
Az én salátám ropogós combokkal
Madársaláta meleg fehérbabbal és póréval
Gesztenyés saláta szőlővel
Chilis tonhalas vacsorasaláta
Rucola saláta pirított polentával és csirkemellel
Körte diós sajtkrémmel töltve, madárbegy salátával
Friss saláta narancsos lencsével és aszalt szilvával
Káposztasaláta camembert sajttal, dióval és szőlővel
Burgonyasaláta friss salátával és kolbászmorzsával
Sült sütőtökös őszi saláta zsályával lilahagymával és kolozsvári szalonnával
Kuszkusz saláta
Zöld gazpacho saláta
Gyümölcsös zöldsaláta gyömbéres öntettel
Vegyes zöldsaláta diós-datolyás öntettel
Panzanella rucolával
Saláta csirkemájjal aszalt szilvás öntettel
Taco saláta
Amerikai káposztasaláta ananásszal
Családi vacsorasaláta joghurtos öntettel
Fetás tavaszi saláta fűszeres öntettel
Spanyol saláta
Gazdag Saláta Mákos Öntettel
Távol-Keleti Lazackockák Majonézes Salátával
Fehérjedús saláta
Sült céklás saláta almával és kecskesajttal
Csicseri- és zöldborsós rukkolasaláta kolbászcsipsszel
Saláta roládok olaszosan
Sült körtés madársaláta kecskesajttal és kandírozott dióval
Szendvics bundázott rákkal
Coleslaw saláta almával és dióval
Thai steaksaláta
Nyáridéző gyümölcsös Őszi mix salátakeverék feta sajttal
Répatorta
Friss zöldséges Pad Thai garnélával és lime-mal
Friss zöldséges Pad Thai garnélával és lime-mal
Ropogós pankóbundás Tonkatsu pirított zöldségekkel
Ropogós pankóbundás Tonkatsu pirított zöldségekkel
Selymes kurkumás karfiolkrémleves pirított tökmagolajjal
Selymes kurkumás karfiolkrémleves pirított tökmagolajjal