Korianderes füstölt tofu saláta

Köszönjük értékelését!

Ön már elküldte értékelését!

Összetevők

1 cs Eisberg Madársaláta

1 csomag friss koriander (kb. 14 g szárával együtt)

1 piros kaliforniai paprika

½ kígyóuborka

80 g füstölt tofu

1 kiskanál lime lé

2 evőkanál szójaszósz

½ thai csili kimagozva

Elkészítés

Vágjuk félbe az uborkát hosszában és kanállal távolítsuk el a belső, magos részt. Az uborkát és a paprikát vágjuk vékony csíkokra. A korianderleveleket tépkedjük le a szárról. A kimagozott csilit vágjuk nagyon apróra. A tofut óvatosan, a hosszabbik oldala mentén reszeljük le egy nagylyukú reszelőn. Keverjük össze a szójaszószt, a lime levét és a csilit. Egy tálba szórjuk a salátát és a többi hozzávalót, majd óvatosan forgassuk össze az öntettel.

Dietetikusunk tanácsai

A tofut friss szójatej megaltatásával és a visszamaradt “túró” összenyomásával készítik, kemény tömbbé préselik, majd lehűtik, külsejében a friss sajtra emlékeztető készítmény. A tofu gyártása több mint 2000 éve ismert a Távol-Keleten. A tofu a kínai konyha alapvető élelmiszere, valamint kedvelt alapanyaga a japán, a koreai és a délkelet-ázsiai országok konyhájának, de számos más nemzeti konyhakultúrában is használják még. A legtöbb tofu fehér vagy világossárga, azonban létezik barna színű is, állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet. Szagtalan, viszonylag semleges ízű és aromájú, így jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét. Sokoldalúan felhasználható, sós és édes ételek egyaránt készíthetőek belőle. Gazdagíthatunk a tofuval leveseket, köreteket és salátákat, mint ahogy most ebben a receptben mi is ajánljuk. A tofu párolható, főzhető, süthető, grillezhető vagy akár nyersen is fogyasztható. Magas fehérjetartalma miatt fontos szerepet foglal el a vegetáriánusok étrendjében, alkalmas a hús és a sajt pótlására is. Nemcsak reform- és bioboltokban, hanem nagyobb áruházakban is kapható. A szójából készült élelmiszerek, mint például a tofu esetében is, válasszuk a GM(O)-mentes címkével ellátott termékeket, lehet kapni olyan nyers és ízesített tofut is, melynek az alapanyaga magyar szójabab és garantáltan génmódosítás-mentes. Aki eddig nem kóstolta a tofut, érdemes kipróbálnia ezt a korianderes füstölt tofus salátát, igazán finom. Várandósság: A szója táplálkozástani megítélése igen vitatott és ellentmondásos. A szójatermékek fogyasztásának pozitív, illetve negatív mivoltáról nehéz meggyőződni, biológiailag aktív összetevői révén nem egységes, hogy kinek, mikor és milyen mennyiségben javasolható. Így a kismamák részére sem egységes, hogy milyen gyakorisággal fogyasztható vagy inkább kerülendő. Egyes vélemények szerint a szójafogyasztás nem ajánlott a várandósság alatt, azonban vannak olyan ajánlások is, melyek szerint tofuból
készült ételekkel változatosabbá tehető étkezésünk, és heti pár alkalommal kismamák is fogyaszthatják. A szója a hüvelyesek közé tartozik, melyek sok embernél haspuffadást és felfúvódást okozhatnak vízben nem oldódó élelmi rostjaik révén. Azonban ez egyéni tolerancia függvénye, amennyiben a kismamánál fokozott gyomor- és bélrendszeri érzékenység (puffadás, hasi görcsök, szelesedés) áll fenn, akkor nem ajánlatos szóját és hüvelyeseket fogyasztania, de ha nem okoznak problémát, akkor hetente 1-2 alkalommal beiktathatók az étrendbe. Én ettem a terhességem alatt időnként tofut, azt gondolom, hogy lehet színesíteni vele az étrendet, csak figyeljünk, hogy génmódosítás-mentes készítményt vásároljunk! A túlságosan fűszeres ételeket javasolt mellőzni várandósan, főként a kezdeti időszakban, mert fokozhatják a hányingert, túlzott gyomorsav-termelést okoznak és irritálhatják a nyálkahártyát. Ez is függ az egyéni érzékenységünktől, amennyiben a kismamának nem okoz panaszt és kellemetlenséget például a csili fogyasztása, terhessége előtt is szokott csípőset enni, kívánja is a pikáns ízeket, akkor kis mértékben ízesítheti vele a salátát, a babát nem fogja csípni.  A korianderrel is csínján fűszerezzenek a várandós anyukák, mértékkel érték a fűszer!Gluténérzékenység: A szójaszósz az ázsiai konyha egyik alapvető ételízesítője, amit főzéshez, sütéshez használnak, valamint mártogató szószként és marináláshoz is alkalmaznak. A szójaszószban megtalálható az úgynevezett „ötödik íz”, az umami is, köszönhetően a benne természetes módon előforduló glutamátoknak. Különböző fajtái vannak, a sötétebb változatok színét a karamell alapú színezék adja, ezek gazdagabbak, sűrűbb textúrájúak, míg a világos szójaszószok sósabbak és lágyabb ízűek. Félrevezető lehet a szójaszósz, sokan azt gondolják, hogy csak szója és egyéb ázsiai fűszerek találhatóak benne, azonban a legtöbb szójaszósznál az erjesztett szójababpasztához búzát vagy árpát is kevernek, ezért a gluténérzékenyek diétájában nem alkalmazható. Aki mégis szójaszósszal szeretné ízesíteni az ételeit és ezt a salátát, azoknak a japán tamari szójaszószt ajánlom, amely gluténmentes, nincs benne búza, csak vizet, szójababot és sót tartalmaz. A tamari sóhelyettesítőként és ételízesítőként is használható, ideális saláták, levesek, szószok, tészták, zöldségek és húsok fűszerezéséhez. Bioboltokban, speciális boltokban kapható, interneten is rendelhető.

Laktózintolerancia

Változtatás nélkül elkészíthető a korianderes füstölt tofu saláta, laktózmentesek a recept hozzávalói.Jó étvágyat, salátázzunk mindennap!       Shenker-Horváth Kinga

Other Recipes

Sült padlizsános kuszkusz saláta

Diós-Fetás zöldsaláta

Carpaccio

Epres tavaszi saláta

Saláta őszibarackkal, szárított sonkával

Diós- mézes saláta

Sült tofu, paradicsommal

Kolbászos-burgonyás saláta

Párolt harcsafilé, zöldfűszeres tormakrémmel

Egészben sült pisztráng, bazsalikomos narancsos majonézzel

Citrusos sertéskaraj forró sárgarépával és rucolával

Bélszíncsíkok osztrigaszósszal

Halloumi sajt uborkaszósszal

Roston sült libamáj, paprika paradicsom öntettel

Saláta erdei gyümölcsöntettel, kecskesajttal

Gyömbéres-mézes dresszing, párolt zellerrel

Mentás-olívabogyós öntet, párolt-sült édesköménnyel

Szalonnás saláta, fokhagymás öntettel

Vajban párolt zöldspárga, pezsgős öntettel

Citrusos dresszing sárgadinnyével

Kapribogyós dresszing, pirított baguettel

Majorannás pirított gombasaláta, kukoricaolajjal

Mustáros kusz-kusz saláta

Sült citromos öntet chilis garnélával

Narancsos-lilahagymás saláta

Szezámmagos szójás saláta friss körtével

Forró szőlőragu tökmagolajos, fehérboros dresszinggel

Sárgarépás falafelgolyók pitában

Fügés-libamájas bagel

Wellington sertésszűz

Sütőtökös quinoa saláta fűszeres tökmaggal

Sült paradicsomsaláta oregánós kecskesajtgolyókkal

Ricottával töltött szilva

Kapros füstölt lazac kapribogyóval

Birsalmás garnélanyársak

Húsvéti saláta

Pomelosaláta csirkenyárssal

Nyári tekercsek hátszínnel

Medvesaláta

Piri-piri csirke salátával

Tex-mex szendvics fetás salátával

Ricottaropogós friss salátával

Csirkemájsaláta gránátalmával

Gyros-saláta

Salátamix marinált gombafalatokkal

Almás-sonkás saláta kéksajtöntettel

Zöldsaláta ecetes heringgel

Spenótos mini quiche zöldsalátával

Sütőben sült csirkecomb coleslaw salátával

Marinált narancsos zöldsaláta

Az én salátám lapcsánka harcsával és újhagymával

Az én salátám tortilla hátszínnel

Az én salátám ropogós combokkal

Madársaláta meleg fehérbabbal és póréval

Gesztenyés saláta szőlővel

Chilis tonhalas vacsorasaláta

Rucola saláta pirított polentával és csirkemellel

Körte diós sajtkrémmel töltve, madárbegy salátával

Friss saláta narancsos lencsével és aszalt szilvával

Káposztasaláta camembert sajttal, dióval és szőlővel

Burgonyasaláta friss salátával és kolbászmorzsával

Sült sütőtökös őszi saláta zsályával lilahagymával és kolozsvári szalonnával

Kuszkusz saláta

Zöld gazpacho saláta

Gyümölcsös zöldsaláta gyömbéres öntettel

Vegyes zöldsaláta diós-datolyás öntettel

Panzanella rucolával

Saláta csirkemájjal aszalt szilvás öntettel

Taco saláta

Amerikai káposztasaláta ananásszal

Családi vacsorasaláta joghurtos öntettel

Fetás tavaszi saláta fűszeres öntettel

Spanyol saláta

Gazdag Saláta Mákos Öntettel

Távol-Keleti Lazackockák Majonézes Salátával

Fehérjedús saláta

Sült céklás saláta almával és kecskesajttal

Csicseri- és zöldborsós rukkolasaláta kolbászcsipsszel

Saláta roládok olaszosan

Sült körtés madársaláta kecskesajttal és kandírozott dióval

Szendvics bundázott rákkal

Coleslaw saláta almával és dióval

Thai steaksaláta

Nyáridéző gyümölcsös Őszi mix salátakeverék feta sajttal

Répatorta

Friss zöldséges Pad Thai garnélával és lime-mal

Friss zöldséges Pad Thai garnélával és lime-mal

Ropogós pankóbundás Tonkatsu pirított zöldségekkel

Ropogós pankóbundás Tonkatsu pirított zöldségekkel

Selymes kurkumás karfiolkrémleves pirított tökmagolajjal

Selymes kurkumás karfiolkrémleves pirított tökmagolajjal

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest