Sült körtés madársaláta kecskesajttal és kandírozott dióval

Köszönjük értékelését!

Ön már elküldte értékelését!

Összetevők

1 cs Eisberg Madársaláta

1 Eisberg Tokaj Vinaigrette Balsam

1 1/2 db körte

130 g érlelt kecskesajt

2 dkg vaj

30 dkg dió

2 dl víz

130 g cukor

só, bors ízlés szerint

olaj a sütéshez

Elkészítés

A cukorból és a vízből főzzünk szirupot, majd a diót 3 percig főzzük benne. Ne zsúfoljuk túl az edényt, a lényeg, hogy a cukorszirup jól átjárja a diót. Inkább főzzük több adagban. Főzés után szedjük ki a diót egy sütőpapírra. Melegítsük meg az olajat, tegyünk bele egy szem diót, amint bugyogni kezd körülötte az olaj, megfelelő a hőmérséklete. Készítsünk egy tányért sütőpapírral a tűzhely mellé, és kezdjük el a diókat megsütni. 1 perc alatt kész, ne várjuk meg, amíg barnulni kezd, mert akkor már keserű lesz az íze. Szedjük ki a diókat a sütőpapírra, majd várjunk, amíg kihűl. A vajat olvasszuk fel egy teflon serpenyőben, a körtéket vágjuk szeletekre .Süssük meg a körteszeleteket világosbarnára mindkét oldalukon .A madársalátát szórjuk egy tálba, rendezzük el rajta a szeletelt sajtot, a körteszeleteket, és egy marék kandírozott dióval tálaljuk.

Dietetikusunk tanácsai

Várandósság: A tej és a tejtermékek alapvető fontosságúak az egészséges táplálkozásban, a várandós anyukák számára pedig kiemelten azok. Áldott állapotban különösen fokozódik a kalciumszükséglet, melyet főleg tej és tejtermékek fogyasztásával tudunk biztosítani, a legtöbb kalcium pedig a sajtokban található. A kalcium hasznosulását a tejtermékek egyéb összetevői is segítik, mint pl. a tejcukor, a tejsav és a D-vitamin. Továbbá a tejtermékek jelentős mennyiségben tartalmaznak könnyen emészthető, magas biológiai értékű fehérjéket, amelyeknek közel felét táplálkozás élettanilag nélkülözhetlen, ún. esszenciális aminosavak alkotják. A sajtok révén a kismamák hozzájárulnak a napi kalcium- és teljes értékű fehérjebevitelükhöz, azonban nem minden sajtot fogyaszthatnak. A várandósság alatt kerülendők a nyers, nem hőkezelt tejből készült sajtfélék (penészes, illetve a camembert, brie jellegűek), mert esetlegesen fertőzöttek lehetnek Listeria monocytogenes baktériummal. A pasztőrözött tejből készült sajtok fogyaszthatóak. Rengeteg kecskesajt fajta létezik, lehet nyers és pasztőrözött tejből készült változatot is kapni, ezért a várandós anyukák körültekintően vásároljanak kecskesajtot, mindig ellenőrizzék a címkén, hogy fel van-e tüntetve, milyen tejből készült a sajt. Amennyiben nincs a kecskesajton ilyen adat, akkor inkább ne vegyék meg, és olyat válasszanak, amelyen pasztőrözött/hőkezelt tej szerepel az összetevők között. A kecskesajt meglehetősen tömény, íze igen markáns, ezért kevés is elegendő belőle.

Gluténérzékenység

A diófélék és az olajos magvak nem tartalmaznak glutént, beépíthetőek a gluténérzékeny étrendbe. Azonban a piacokon és a vásárokon kimért olajos magvak gyakran szennyeződhetnek gluténtartalmú gabonafélékkel, ezért csak biztosan gluténmentes, előre csomagolt olajos magvakat vásároljanak a gluténérzékenyek! Számos kecskesajt kapható, létezik olajban eltett, natúr, zöldfűszerrel borított, bevonat nélküli és bevonatos (például penészes, élesztős, sózott faszenes) fajta is. A gluténmentes diétában a natúr tej- és tejtermékek fogyaszthatóak, azonban az ezekből készült feldolgozott termékek, mint például az ízesített sajtok, csak körültekintéssel, az összetevők elolvasása után választhatóak.

Laktózintolerancia

A tejtermékek a legjobb kalciumforrások, melyekről a laktózérzékenyeknek sem kell teljesen lemondaniuk. Számos sajt válik természetes módon laktózmentessé, ez a sajtok éréséből és gyártástechnológiájából adódik. A friss sajtok (pl. gomolya, feta) alacsony laktóztartalmúak, a lágysajtok (pl. camembert, brie), az érlelt kemény- (pl. ementáli, parmezán, cheddar) és félkemény sajtok (pl. trappista, eidami, gouda) pedig gyakorlatilag laktózmentesek, mivel a tejcukor a szervezet számára már felbontott állapotban, emészthető formában található. Vannak, akik csak a nagyobb mennyiségű laktózt tartalmazó tej, illetve tejalapú italok és ételek fogyasztására érzékenyek, ám az alacsonyabb tejcukortartalmú tejtermékeket, mint például az érlelt sajtok, jól tolerálják. A receptben érlelt kecskesajt szerepel, melyet egyéni tűrőképesség szerint fogyaszthatnak laktózérzékenyek. Azonban létezik a laktózintoleranciának olyan formája is, amikor valakinél problémát okoznak a rejtett laktózt tartalmazó élelmiszerek is, mint például egyes húskészítmények és különböző pékáruk. Akiknek a szervezete kis mértékben sem tolerálja a laktózt, ők helyettesíthetik az érlelt kecskesajtot jelölten laktózmentes sajttal, például laktózmentes mozzarellával vagy laktózmentes feta jellegű sajttal. Akkor is meg tudjuk állapítani egy sajtról, hogy laktózmentes, ha a gyártó nem tüntette fel azt konkrétan. Nézzük meg a termék tápértékének táblázatát a címkén, és ha azt látjuk, hogy a sajt szénhidrát vagy cukor tartalma 0,1g/100g, vagy az alatti, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a sajt laktózmentes. Ha pedig vannak olyan laktózintoleránsok, akik a legkisebb laktózmennyiségre is érzékenyek, de mégsem tudnak ellenállni a kecskesajt kísértésének, akkor a tünetmentességhez használjanak laktáz enzimet pótló készítményt rágótabletta vagy csepp formájában.Jó étvágyat, salátázzunk mindennap!    

 Shenker-Horváth Kinga

Other Recipes

Sült padlizsános kuszkusz saláta

Diós-Fetás zöldsaláta

Carpaccio

Epres tavaszi saláta

Saláta őszibarackkal, szárított sonkával

Diós- mézes saláta

Sült tofu, paradicsommal

Kolbászos-burgonyás saláta

Párolt harcsafilé, zöldfűszeres tormakrémmel

Egészben sült pisztráng, bazsalikomos narancsos majonézzel

Citrusos sertéskaraj forró sárgarépával és rucolával

Bélszíncsíkok osztrigaszósszal

Halloumi sajt uborkaszósszal

Roston sült libamáj, paprika paradicsom öntettel

Saláta erdei gyümölcsöntettel, kecskesajttal

Gyömbéres-mézes dresszing, párolt zellerrel

Mentás-olívabogyós öntet, párolt-sült édesköménnyel

Szalonnás saláta, fokhagymás öntettel

Vajban párolt zöldspárga, pezsgős öntettel

Citrusos dresszing sárgadinnyével

Kapribogyós dresszing, pirított baguettel

Majorannás pirított gombasaláta, kukoricaolajjal

Mustáros kusz-kusz saláta

Sült citromos öntet chilis garnélával

Narancsos-lilahagymás saláta

Szezámmagos szójás saláta friss körtével

Forró szőlőragu tökmagolajos, fehérboros dresszinggel

Sárgarépás falafelgolyók pitában

Fügés-libamájas bagel

Wellington sertésszűz

Sütőtökös quinoa saláta fűszeres tökmaggal

Sült paradicsomsaláta oregánós kecskesajtgolyókkal

Ricottával töltött szilva

Kapros füstölt lazac kapribogyóval

Birsalmás garnélanyársak

Húsvéti saláta

Pomelosaláta csirkenyárssal

Nyári tekercsek hátszínnel

Medvesaláta

Piri-piri csirke salátával

Tex-mex szendvics fetás salátával

Ricottaropogós friss salátával

Csirkemájsaláta gránátalmával

Gyros-saláta

Salátamix marinált gombafalatokkal

Almás-sonkás saláta kéksajtöntettel

Zöldsaláta ecetes heringgel

Spenótos mini quiche zöldsalátával

Sütőben sült csirkecomb coleslaw salátával

Marinált narancsos zöldsaláta

Az én salátám lapcsánka harcsával és újhagymával

Az én salátám tortilla hátszínnel

Az én salátám ropogós combokkal

Madársaláta meleg fehérbabbal és póréval

Gesztenyés saláta szőlővel

Chilis tonhalas vacsorasaláta

Rucola saláta pirított polentával és csirkemellel

Körte diós sajtkrémmel töltve, madárbegy salátával

Friss saláta narancsos lencsével és aszalt szilvával

Káposztasaláta camembert sajttal, dióval és szőlővel

Burgonyasaláta friss salátával és kolbászmorzsával

Sült sütőtökös őszi saláta zsályával lilahagymával és kolozsvári szalonnával

Kuszkusz saláta

Zöld gazpacho saláta

Gyümölcsös zöldsaláta gyömbéres öntettel

Vegyes zöldsaláta diós-datolyás öntettel

Panzanella rucolával

Saláta csirkemájjal aszalt szilvás öntettel

Taco saláta

Amerikai káposztasaláta ananásszal

Családi vacsorasaláta joghurtos öntettel

Fetás tavaszi saláta fűszeres öntettel

Spanyol saláta

Gazdag Saláta Mákos Öntettel

Távol-Keleti Lazackockák Majonézes Salátával

Fehérjedús saláta

Sült céklás saláta almával és kecskesajttal

Csicseri- és zöldborsós rukkolasaláta kolbászcsipsszel

Saláta roládok olaszosan

Korianderes füstölt tofu saláta

Szendvics bundázott rákkal

Coleslaw saláta almával és dióval

Thai steaksaláta

Nyáridéző gyümölcsös Őszi mix salátakeverék feta sajttal

Répatorta

Friss zöldséges Pad Thai garnélával és lime-mal

Friss zöldséges Pad Thai garnélával és lime-mal

Ropogós pankóbundás Tonkatsu pirított zöldségekkel

Ropogós pankóbundás Tonkatsu pirított zöldségekkel

Selymes kurkumás karfiolkrémleves pirított tökmagolajjal

Selymes kurkumás karfiolkrémleves pirított tökmagolajjal

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest