Sült körtés madársaláta kecskesajttal és kandírozott dióval
Összetevők
1 cs Eisberg Madársaláta
1 Eisberg Tokaj Vinaigrette Balsam
1 1/2 db körte
130 g érlelt kecskesajt
2 dkg vaj
30 dkg dió
2 dl víz
130 g cukor
só, bors ízlés szerint
olaj a sütéshez
Elkészítés
A cukorból és a vízből főzzünk szirupot, majd a diót 3 percig főzzük benne. Ne zsúfoljuk túl az edényt, a lényeg, hogy a cukorszirup jól átjárja a diót. Inkább főzzük több adagban. Főzés után szedjük ki a diót egy sütőpapírra. Melegítsük meg az olajat, tegyünk bele egy szem diót, amint bugyogni kezd körülötte az olaj, megfelelő a hőmérséklete. Készítsünk egy tányért sütőpapírral a tűzhely mellé, és kezdjük el a diókat megsütni. 1 perc alatt kész, ne várjuk meg, amíg barnulni kezd, mert akkor már keserű lesz az íze. Szedjük ki a diókat a sütőpapírra, majd várjunk, amíg kihűl. A vajat olvasszuk fel egy teflon serpenyőben, a körtéket vágjuk szeletekre .Süssük meg a körteszeleteket világosbarnára mindkét oldalukon .A madársalátát szórjuk egy tálba, rendezzük el rajta a szeletelt sajtot, a körteszeleteket, és egy marék kandírozott dióval tálaljuk.
Dietetikusunk tanácsai
Várandósság: A tej és a tejtermékek alapvető fontosságúak az egészséges táplálkozásban, a várandós anyukák számára pedig kiemelten azok. Áldott állapotban különösen fokozódik a kalciumszükséglet, melyet főleg tej és tejtermékek fogyasztásával tudunk biztosítani, a legtöbb kalcium pedig a sajtokban található. A kalcium hasznosulását a tejtermékek egyéb összetevői is segítik, mint pl. a tejcukor, a tejsav és a D-vitamin. Továbbá a tejtermékek jelentős mennyiségben tartalmaznak könnyen emészthető, magas biológiai értékű fehérjéket, amelyeknek közel felét táplálkozás élettanilag nélkülözhetlen, ún. esszenciális aminosavak alkotják. A sajtok révén a kismamák hozzájárulnak a napi kalcium- és teljes értékű fehérjebevitelükhöz, azonban nem minden sajtot fogyaszthatnak. A várandósság alatt kerülendők a nyers, nem hőkezelt tejből készült sajtfélék (penészes, illetve a camembert, brie jellegűek), mert esetlegesen fertőzöttek lehetnek Listeria monocytogenes baktériummal. A pasztőrözött tejből készült sajtok fogyaszthatóak. Rengeteg kecskesajt fajta létezik, lehet nyers és pasztőrözött tejből készült változatot is kapni, ezért a várandós anyukák körültekintően vásároljanak kecskesajtot, mindig ellenőrizzék a címkén, hogy fel van-e tüntetve, milyen tejből készült a sajt. Amennyiben nincs a kecskesajton ilyen adat, akkor inkább ne vegyék meg, és olyat válasszanak, amelyen pasztőrözött/hőkezelt tej szerepel az összetevők között. A kecskesajt meglehetősen tömény, íze igen markáns, ezért kevés is elegendő belőle.
Gluténérzékenység
A diófélék és az olajos magvak nem tartalmaznak glutént, beépíthetőek a gluténérzékeny étrendbe. Azonban a piacokon és a vásárokon kimért olajos magvak gyakran szennyeződhetnek gluténtartalmú gabonafélékkel, ezért csak biztosan gluténmentes, előre csomagolt olajos magvakat vásároljanak a gluténérzékenyek! Számos kecskesajt kapható, létezik olajban eltett, natúr, zöldfűszerrel borított, bevonat nélküli és bevonatos (például penészes, élesztős, sózott faszenes) fajta is. A gluténmentes diétában a natúr tej- és tejtermékek fogyaszthatóak, azonban az ezekből készült feldolgozott termékek, mint például az ízesített sajtok, csak körültekintéssel, az összetevők elolvasása után választhatóak.
Laktózintolerancia
A tejtermékek a legjobb kalciumforrások, melyekről a laktózérzékenyeknek sem kell teljesen lemondaniuk. Számos sajt válik természetes módon laktózmentessé, ez a sajtok éréséből és gyártástechnológiájából adódik. A friss sajtok (pl. gomolya, feta) alacsony laktóztartalmúak, a lágysajtok (pl. camembert, brie), az érlelt kemény- (pl. ementáli, parmezán, cheddar) és félkemény sajtok (pl. trappista, eidami, gouda) pedig gyakorlatilag laktózmentesek, mivel a tejcukor a szervezet számára már felbontott állapotban, emészthető formában található. Vannak, akik csak a nagyobb mennyiségű laktózt tartalmazó tej, illetve tejalapú italok és ételek fogyasztására érzékenyek, ám az alacsonyabb tejcukortartalmú tejtermékeket, mint például az érlelt sajtok, jól tolerálják. A receptben érlelt kecskesajt szerepel, melyet egyéni tűrőképesség szerint fogyaszthatnak laktózérzékenyek. Azonban létezik a laktózintoleranciának olyan formája is, amikor valakinél problémát okoznak a rejtett laktózt tartalmazó élelmiszerek is, mint például egyes húskészítmények és különböző pékáruk. Akiknek a szervezete kis mértékben sem tolerálja a laktózt, ők helyettesíthetik az érlelt kecskesajtot jelölten laktózmentes sajttal, például laktózmentes mozzarellával vagy laktózmentes feta jellegű sajttal. Akkor is meg tudjuk állapítani egy sajtról, hogy laktózmentes, ha a gyártó nem tüntette fel azt konkrétan. Nézzük meg a termék tápértékének táblázatát a címkén, és ha azt látjuk, hogy a sajt szénhidrát vagy cukor tartalma 0,1g/100g, vagy az alatti, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a sajt laktózmentes. Ha pedig vannak olyan laktózintoleránsok, akik a legkisebb laktózmennyiségre is érzékenyek, de mégsem tudnak ellenállni a kecskesajt kísértésének, akkor a tünetmentességhez használjanak laktáz enzimet pótló készítményt rágótabletta vagy csepp formájában.Jó étvágyat, salátázzunk mindennap!
Shenker-Horváth Kinga
Other Recipes
Sült padlizsános kuszkusz saláta
Diós-Fetás zöldsaláta
Carpaccio
Epres tavaszi saláta
Saláta őszibarackkal, szárított sonkával
Diós- mézes saláta
Sült tofu, paradicsommal
Kolbászos-burgonyás saláta
Párolt harcsafilé, zöldfűszeres tormakrémmel
Egészben sült pisztráng, bazsalikomos narancsos majonézzel
Citrusos sertéskaraj forró sárgarépával és rucolával
Bélszíncsíkok osztrigaszósszal
Halloumi sajt uborkaszósszal
Roston sült libamáj, paprika paradicsom öntettel
Saláta erdei gyümölcsöntettel, kecskesajttal
Gyömbéres-mézes dresszing, párolt zellerrel
Mentás-olívabogyós öntet, párolt-sült édesköménnyel
Szalonnás saláta, fokhagymás öntettel
Vajban párolt zöldspárga, pezsgős öntettel
Citrusos dresszing sárgadinnyével
Kapribogyós dresszing, pirított baguettel
Majorannás pirított gombasaláta, kukoricaolajjal
Mustáros kusz-kusz saláta
Sült citromos öntet chilis garnélával
Narancsos-lilahagymás saláta
Szezámmagos szójás saláta friss körtével
Forró szőlőragu tökmagolajos, fehérboros dresszinggel
Sárgarépás falafelgolyók pitában
Fügés-libamájas bagel
Wellington sertésszűz
Sütőtökös quinoa saláta fűszeres tökmaggal
Sült paradicsomsaláta oregánós kecskesajtgolyókkal
Ricottával töltött szilva
Kapros füstölt lazac kapribogyóval
Birsalmás garnélanyársak
Húsvéti saláta
Pomelosaláta csirkenyárssal
Nyári tekercsek hátszínnel
Medvesaláta
Piri-piri csirke salátával
Tex-mex szendvics fetás salátával
Ricottaropogós friss salátával
Csirkemájsaláta gránátalmával
Gyros-saláta
Salátamix marinált gombafalatokkal
Almás-sonkás saláta kéksajtöntettel
Zöldsaláta ecetes heringgel
Spenótos mini quiche zöldsalátával
Sütőben sült csirkecomb coleslaw salátával
Marinált narancsos zöldsaláta
Az én salátám lapcsánka harcsával és újhagymával
Az én salátám tortilla hátszínnel
Az én salátám ropogós combokkal
Madársaláta meleg fehérbabbal és póréval
Gesztenyés saláta szőlővel
Chilis tonhalas vacsorasaláta
Rucola saláta pirított polentával és csirkemellel
Körte diós sajtkrémmel töltve, madárbegy salátával
Friss saláta narancsos lencsével és aszalt szilvával
Káposztasaláta camembert sajttal, dióval és szőlővel
Burgonyasaláta friss salátával és kolbászmorzsával
Sült sütőtökös őszi saláta zsályával lilahagymával és kolozsvári szalonnával
Kuszkusz saláta
Zöld gazpacho saláta
Gyümölcsös zöldsaláta gyömbéres öntettel
Vegyes zöldsaláta diós-datolyás öntettel
Panzanella rucolával
Saláta csirkemájjal aszalt szilvás öntettel
Taco saláta
Amerikai káposztasaláta ananásszal
Családi vacsorasaláta joghurtos öntettel
Fetás tavaszi saláta fűszeres öntettel
Spanyol saláta
Gazdag Saláta Mákos Öntettel
Távol-Keleti Lazackockák Majonézes Salátával
Fehérjedús saláta
Sült céklás saláta almával és kecskesajttal
Csicseri- és zöldborsós rukkolasaláta kolbászcsipsszel
Saláta roládok olaszosan
Korianderes füstölt tofu saláta
Szendvics bundázott rákkal
Coleslaw saláta almával és dióval
Thai steaksaláta
Nyáridéző gyümölcsös Őszi mix salátakeverék feta sajttal
Répatorta
Friss zöldséges Pad Thai garnélával és lime-mal
Friss zöldséges Pad Thai garnélával és lime-mal
Ropogós pankóbundás Tonkatsu pirított zöldségekkel
Ropogós pankóbundás Tonkatsu pirított zöldségekkel
Selymes kurkumás karfiolkrémleves pirított tökmagolajjal
Selymes kurkumás karfiolkrémleves pirított tökmagolajjal