Sült sütőtökös őszi saláta zsályával lilahagymával és kolozsvári szalonnával
Összetevők
1 cs Eisberg Őszi Mix
6 db zsályalevél
12 dkg kolozsvári szalonna
25 dkg sült tök, kockázva
1 közepes fej lilahagyma
2 evőkanál olívaolaj a sütéshez
só, bors
4 kiskanál balzsamecet
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 kiskanál méz
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra alsó-felső sütéses üzemmódban. A tököt hosszában vágjuk ketté, magozzuk ki és alufóliával kibélelt tepsiben süssük kb. 50-60 percig, amíg a teteje barnás, a húsa pedig omlós nem lesz. Ha kész tegyük félre hűlni.Amíg sül a tök készítsük el az öntetet. A zsályaleveleket mossunk meg, kettőt vágjuk nagyon apróra. A mézet, a balzsamecetet és az olívaolajat keverjük össze és keverjük bele az aprított zsályaleveleket, majd tegyük félre. Vágjuk a kolozsvári zsalonnát kb. 1,5 cm-es kockákra, a lilahagymát 0,5 cm-es karikákra. Egy evőkanál olajon kezdjük el sütni a szalonnakockákat közepes lángon. Amint kezd színt kapni, adjuk hozzá a maradék zsályaleveleket félbevágva, és pár percig, rázogatva süssük őket együtt. Pár másodperc múlva érezni lehet majd a zsálya mással össze nem téveszthető finom illatát. Ha kész, tegyük ki egy tálra. Tegyük vissza a serpenyőt a tűzre, és a hagymakarikákat is pirítsuk meg, folyamatosan rázogatva, hogy színt kapjanak, de ne puhuljanak nagyon meg. Ha kész, vegyük le a serpenyőt a tűzről. Az Őszi mixet rendezzük el egy tálban, locsoljuk meg az öntet felével, forgassuk össze, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Rendezzük el a tetején a már kihűlt sütőtök darabokat, a szalonnát és a pirított hagymát, locsoljuk rá a maradék öntetet, és máris fogyasztható a salátánk.
Eisberg tipp: A zsálya helyett használhatunk rozmaringot, de akár kakukkfüvet is. Mindhárom fűszernek hő hatására erősebb lesz az illat- ezért akár érdemes a sütőtökkel együtt sütni egy pár agácskát ezekből a fűszerekből. Kolozsvári hiányában a bacon is megteszi, de akkor 2 cm-es csíkokra vágjuk és ne süssük túl, hogy a ropogóssága mellet a zsírtartalma is megmaradjon, különben nagyon száraz lesz a salátánk.
Other Recipes
Sült padlizsános kuszkusz saláta
Diós-Fetás zöldsaláta
Carpaccio
Epres tavaszi saláta
Saláta őszibarackkal, szárított sonkával
Diós- mézes saláta
Sült tofu, paradicsommal
Kolbászos-burgonyás saláta
Párolt harcsafilé, zöldfűszeres tormakrémmel
Egészben sült pisztráng, bazsalikomos narancsos majonézzel
Citrusos sertéskaraj forró sárgarépával és rucolával
Bélszíncsíkok osztrigaszósszal
Halloumi sajt uborkaszósszal
Roston sült libamáj, paprika paradicsom öntettel
Saláta erdei gyümölcsöntettel, kecskesajttal
Gyömbéres-mézes dresszing, párolt zellerrel
Mentás-olívabogyós öntet, párolt-sült édesköménnyel
Szalonnás saláta, fokhagymás öntettel
Vajban párolt zöldspárga, pezsgős öntettel
Citrusos dresszing sárgadinnyével
Kapribogyós dresszing, pirított baguettel
Majorannás pirított gombasaláta, kukoricaolajjal
Mustáros kusz-kusz saláta
Sült citromos öntet chilis garnélával
Narancsos-lilahagymás saláta
Szezámmagos szójás saláta friss körtével
Forró szőlőragu tökmagolajos, fehérboros dresszinggel
Sárgarépás falafelgolyók pitában
Fügés-libamájas bagel
Wellington sertésszűz
Sütőtökös quinoa saláta fűszeres tökmaggal
Sült paradicsomsaláta oregánós kecskesajtgolyókkal
Ricottával töltött szilva
Kapros füstölt lazac kapribogyóval
Birsalmás garnélanyársak
Húsvéti saláta
Pomelosaláta csirkenyárssal
Nyári tekercsek hátszínnel
Medvesaláta
Piri-piri csirke salátával
Tex-mex szendvics fetás salátával
Ricottaropogós friss salátával
Csirkemájsaláta gránátalmával
Gyros-saláta
Salátamix marinált gombafalatokkal
Almás-sonkás saláta kéksajtöntettel
Zöldsaláta ecetes heringgel
Spenótos mini quiche zöldsalátával
Sütőben sült csirkecomb coleslaw salátával
Marinált narancsos zöldsaláta
Az én salátám lapcsánka harcsával és újhagymával
Az én salátám tortilla hátszínnel
Az én salátám ropogós combokkal
Madársaláta meleg fehérbabbal és póréval
Gesztenyés saláta szőlővel
Chilis tonhalas vacsorasaláta
Rucola saláta pirított polentával és csirkemellel
Körte diós sajtkrémmel töltve, madárbegy salátával
Friss saláta narancsos lencsével és aszalt szilvával
Káposztasaláta camembert sajttal, dióval és szőlővel
Burgonyasaláta friss salátával és kolbászmorzsával
Kuszkusz saláta
Zöld gazpacho saláta
Gyümölcsös zöldsaláta gyömbéres öntettel
Vegyes zöldsaláta diós-datolyás öntettel
Panzanella rucolával
Saláta csirkemájjal aszalt szilvás öntettel
Taco saláta
Amerikai káposztasaláta ananásszal
Családi vacsorasaláta joghurtos öntettel
Fetás tavaszi saláta fűszeres öntettel
Spanyol saláta
Gazdag Saláta Mákos Öntettel
Távol-Keleti Lazackockák Majonézes Salátával
Fehérjedús saláta
Sült céklás saláta almával és kecskesajttal
Csicseri- és zöldborsós rukkolasaláta kolbászcsipsszel
Saláta roládok olaszosan
Korianderes füstölt tofu saláta
Sült körtés madársaláta kecskesajttal és kandírozott dióval
Szendvics bundázott rákkal
Coleslaw saláta almával és dióval
Thai steaksaláta
Nyáridéző gyümölcsös Őszi mix salátakeverék feta sajttal
Répatorta
Friss zöldséges Pad Thai garnélával és lime-mal
Friss zöldséges Pad Thai garnélával és lime-mal
Ropogós pankóbundás Tonkatsu pirított zöldségekkel
Ropogós pankóbundás Tonkatsu pirított zöldségekkel
Selymes kurkumás karfiolkrémleves pirított tökmagolajjal
Selymes kurkumás karfiolkrémleves pirított tökmagolajjal