Szendvics bundázott rákkal

Köszönjük értékelését!

Ön már elküldte értékelését!

Összetevők

1 cs Eisberg Fitness mix

1 ciabatta kenyér

2 evőkanál majonéz

2 kiskananál aprított metélőhagyma vagy újhagyma

csipet fokhagymapor

pár csepp citromlé

pár csepp tabasco szósz

4 pucolt, nyers garnéla farok

2 nagy szelet paradicsom

étolaj a sütéshez

Elkészítés

Tegyünk egy kis nejlonzacskóba 2 evőkanál kukoricalisztet. A rákokat konyhai papírtörlőn itassuk szárazra, dobjuk bele a zacskóba és rázogassuk össze. Melegítsünk ujjnyi olajat egy edényben. Amíg az olaj melegedik, a majonézt ízesítsük ízlésünk szerint tabascoval, hagymával, fokhagyma porral és citromlével. Vágjuk félbe a kenyeret, kenjük meg a fűszeres majonézzel. Süssük a rákokat másfél percig, majd szedjük ki egy konyhai papírtörlőre. Állítsuk össze a szendvicset: az alsó kenyérszeletre tegyük a salátát, majd a rákokat, végül a paradicsomszeleteket, melyeket sózzunk-borsozzunk, végül borítsuk be a kenyér másik felével.

Dietetikusunk tanácsai

Várandósság: A halak és a különböző “tenger gyümölcsei” fogyasztásával kapcsolatban folyamatosan felmerülő kérdés a húsuk esetleges nehézfém szennyezettsége. A nagyméretű, ragadozó tengeri halfajtáknak, mint például a kardhal, királymakréla és a cápa, magasabb a metil-higany tartalma, így fogyasztásuk nem ajánlott várandósoknak, de nem is igazán találkozunk ilyen típusú halakkal kis hazánkban, úgyhogy ez a veszély nem fenyegeti az anyukákat.  A nagyon alacsony kockázatú halak kategóriájába tartoznak a minimális vagy semmi higanyt nem tartalmazó halak, mint például a (vad)lazac, harcsa, hering, szardella és a garnélarák is, melyekből hetente 1-2-szer javasolt fogyasztani, kismamáknak alaposan átsütve! A várandós étrend fontos alkotóelemei a halak, tengeri halfajták, többek között jelentős ómega-3 zsírsavtartalmuk miatt, melyek hozzájárulnak a magzat egészséges fejlődéséhez. A vásárlásnál legyünk körültekintőek, csak megbízható helyen vásároljunk halat és garnélát! A Tabasco tulajdonképpen egy ecetben, sóval erjesztett csípőspaprika szósz. Nagyon erős és tömény, így magában nem is érdemes megkóstolni. Már néhány csepp elég belőle, hogy aromájával megbolondítsa az ételt. Kismamák ezt a szószt el is hagyhatják a receptből, vagy akik kívánják és bírják is az erőset, akkor először csak 1 cseppel próbálják ki vele az ízesítést! A várandós anyukákra vonatkozó táplálkozási ajánlások szerint a salátákat a zsírdús majonézes dresszing helyett inkább natúr vagy ízesített (például kapros, bazsalikomos, fokhagymás) kefires, joghurtos öntetekkel, hidegen sajtolt növényi olajakkal (például olíva-, lenmag-, tökmag-, szőlőmagolaj), vagy bor- és gyümölcsecetekkel ízesítsék. Nyers tojást tartalmazó ételek, mint például a házi majonéz, kerülendők várandósság alatt a szalmonella fertőzés veszélye miatt, a bolti pasztőrözött majonéz mértékkel beillesztve az étrendbe fogyasztható.

Gluténérzékenység

A gluténérzékenyek számára az egyik legnagyobb probléma a hagyományos kenyerek és péksütemények kiváltása gluténmentes változatokkal. A receptben a szendvicshez vásárolhatnak gluténmentes pékárut, de süthetnek házilag is ciabattát, ami olcsóbb a boltinál, és így még a saját készítés élménye is a miénk. Azonban a gluténmentes kenyérsütés különösen nagy kihívás, hogy ne száraz, morzsalékos, kemény, hanem ropogós héjú, puha belsejű és finom gluténmentes vekni legyen a végeredmény, ami nem szárad ki fél nap alatt. Rengeteg gluténmentes kenyérrecept található különböző oldalakon, vannak olyan kipróbált receptek, amelyeket dietetikusok készítettek és lektoráltak, érdemes kipróbálni néhányat közülük. A bolti majonézek tartalmazhatnak glutént, ezért csak a gluténmentes termékek listáján szereplők közül lehet választani. Vagy pedig készítsünk majonézt (ritkán használt magyar nevén olajvajat) házilag.

Laktózintolerancia


A majonézek általában nem tartalmaznak laktózt, azonban akad olyan light majonéz termék, amelynek az összetevői között tejport találunk, ezért vásárláskor mindig figyelmesen olvassuk el a címkeinformációt! Készíthetünk házilag is majonézt, például a gluténérzékenyeknél leírt recept alapján. Vannak, akik csak a nagyobb mennyiségű laktózt tartalmazó tej, illetve tejalapú italok és ételek fogyasztására érzékenyek, azonban az alacsony tejcukortartalmú tejtermékeket (például joghurt, érlelt sajtok) és a rejtett laktózt tartalmazó élelmiszereket (például pékáruk) jól tolerálják, ők egyéni tűrőképesség szerint fogyaszthatják ezeket az ételeket. Azonban létezik a laktózintoleranciának olyan formája is, amikor valakinél problémát okoz már az adalékként felhasznált laktóztartalmú összetevő is, amit számos feldolgozott termékbe, például pékárukba, süteményekbe, felvágottakba, sőt még gyógyszerekbe is tesznek. A különböző pékáruk általában nem laktózmentesek, például egyes bolti ciabatták tartalmaznak sovány tejport, a sajtos és a francia pékáruk sem fogyaszthatóak, a kenyerek, vizes zsemle és kifli engedélyezettek. Vásárláskor mindig figyeljünk a pékáruk csomagolásán az összetevők és az allergének jelölésére, és olyan terméket válasszunk, ami jelölten laktózmentes. Azonban a nem előre csomagolt pékárukon gyakori, hogy nincs címke, vagy ha van is, az összetevőket nem tüntetik fel rajta. Az élelmiszerek jelölésének általános szabályait jelenleg európai uniós irányelven alapuló minisztériumi rendelet szabályozza, melynek értelmében a nem csomagolt pékáruk esetében is fel kell tüntetni azokat az alapinformációkat, amelyek alapján a fogyasztó tájékozódhat. Mindig nézzük meg, hogy az általunk választott nem előre csomagolt pékárun megtaláljuk-e az összetevőket. Házilag is készíthetünk mindenféle laktózmentes pékárut és péksüteményt, például házi ciabatta készítéséhez is sok változatos recept található az interneten. Jó étvágyat, salátázzunk mindennap!      

Shenker-Horváth Kinga

Other Recipes

Sült padlizsános kuszkusz saláta

Diós-Fetás zöldsaláta

Carpaccio

Epres tavaszi saláta

Saláta őszibarackkal, szárított sonkával

Diós- mézes saláta

Sült tofu, paradicsommal

Kolbászos-burgonyás saláta

Párolt harcsafilé, zöldfűszeres tormakrémmel

Egészben sült pisztráng, bazsalikomos narancsos majonézzel

Citrusos sertéskaraj forró sárgarépával és rucolával

Bélszíncsíkok osztrigaszósszal

Halloumi sajt uborkaszósszal

Roston sült libamáj, paprika paradicsom öntettel

Saláta erdei gyümölcsöntettel, kecskesajttal

Gyömbéres-mézes dresszing, párolt zellerrel

Mentás-olívabogyós öntet, párolt-sült édesköménnyel

Szalonnás saláta, fokhagymás öntettel

Vajban párolt zöldspárga, pezsgős öntettel

Citrusos dresszing sárgadinnyével

Kapribogyós dresszing, pirított baguettel

Majorannás pirított gombasaláta, kukoricaolajjal

Mustáros kusz-kusz saláta

Sült citromos öntet chilis garnélával

Narancsos-lilahagymás saláta

Szezámmagos szójás saláta friss körtével

Forró szőlőragu tökmagolajos, fehérboros dresszinggel

Sárgarépás falafelgolyók pitában

Fügés-libamájas bagel

Wellington sertésszűz

Sütőtökös quinoa saláta fűszeres tökmaggal

Sült paradicsomsaláta oregánós kecskesajtgolyókkal

Ricottával töltött szilva

Kapros füstölt lazac kapribogyóval

Birsalmás garnélanyársak

Húsvéti saláta

Pomelosaláta csirkenyárssal

Nyári tekercsek hátszínnel

Medvesaláta

Piri-piri csirke salátával

Tex-mex szendvics fetás salátával

Ricottaropogós friss salátával

Csirkemájsaláta gránátalmával

Gyros-saláta

Salátamix marinált gombafalatokkal

Almás-sonkás saláta kéksajtöntettel

Zöldsaláta ecetes heringgel

Spenótos mini quiche zöldsalátával

Sütőben sült csirkecomb coleslaw salátával

Marinált narancsos zöldsaláta

Az én salátám lapcsánka harcsával és újhagymával

Az én salátám tortilla hátszínnel

Az én salátám ropogós combokkal

Madársaláta meleg fehérbabbal és póréval

Gesztenyés saláta szőlővel

Chilis tonhalas vacsorasaláta

Rucola saláta pirított polentával és csirkemellel

Körte diós sajtkrémmel töltve, madárbegy salátával

Friss saláta narancsos lencsével és aszalt szilvával

Káposztasaláta camembert sajttal, dióval és szőlővel

Burgonyasaláta friss salátával és kolbászmorzsával

Sült sütőtökös őszi saláta zsályával lilahagymával és kolozsvári szalonnával

Kuszkusz saláta

Zöld gazpacho saláta

Gyümölcsös zöldsaláta gyömbéres öntettel

Vegyes zöldsaláta diós-datolyás öntettel

Panzanella rucolával

Saláta csirkemájjal aszalt szilvás öntettel

Taco saláta

Amerikai káposztasaláta ananásszal

Családi vacsorasaláta joghurtos öntettel

Fetás tavaszi saláta fűszeres öntettel

Spanyol saláta

Gazdag Saláta Mákos Öntettel

Távol-Keleti Lazackockák Majonézes Salátával

Fehérjedús saláta

Sült céklás saláta almával és kecskesajttal

Csicseri- és zöldborsós rukkolasaláta kolbászcsipsszel

Saláta roládok olaszosan

Korianderes füstölt tofu saláta

Sült körtés madársaláta kecskesajttal és kandírozott dióval

Coleslaw saláta almával és dióval

Thai steaksaláta

Nyáridéző gyümölcsös Őszi mix salátakeverék feta sajttal

Répatorta

Friss zöldséges Pad Thai garnélával és lime-mal

Friss zöldséges Pad Thai garnélával és lime-mal

Ropogós pankóbundás Tonkatsu pirított zöldségekkel

Ropogós pankóbundás Tonkatsu pirított zöldségekkel

Selymes kurkumás karfiolkrémleves pirított tökmagolajjal

Selymes kurkumás karfiolkrémleves pirított tökmagolajjal

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest