Répatorta
Leírás
Keresve sem találhatnánk stílszerűbb húsvéti desszertet a répatortánál, ráadásul mivel egy egyszerű kevert süteményről van szó, ezért kezdők is bátran elkészíthetik.
Összetevők
A tésztához
1 csomag (200 g) Eisberg sárgarépa csík
3 db tojás
150 g kristálycukor
120 ml növényi olaj (napraforgó vagy repceolaj)
180 g liszt
1 tk sütőpor
1/2 tk őrölt fahéj
1/4 tk őrölt szerecsendió
1 csipet só
A krémhez
200 g krémsajt (mascarpone vagy Philadelphia)
50 g puha vaj
100 g porcukor
1 db vanília kivonat vagy vaníliarúd belseje
A díszítéshez (opcionális)
Szeletelt dió vagy mandula ízlés szerint
Eisberg sárgarépa csíkok ízlés szerint
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (vagy 160 fokra légkeveréssel) és kivajazunk, majd kilisztezünk egy 20-22 cm átmérőjű tortaformát. Egy nagy tálban keverjük a tojásokat és a kristálycukrot habosra. Adjuk hozzá az olajat és keverjük ezzel is simára. Dolgozzuk hozzá a sárgarépa csíkokat, majd szitáljuk bele a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Keverjük össze óvatosan, amíg egyenletes tésztát nem kapunk. Öntsük a kész tésztát a tortaformába, és simítsuk el a tetejét egyenletesen. Süssük a tortát előmelegített sütőben kb. 30-35 percig, vagy amíg a tészta megsül, és a torta teteje aranybarna lesz.
Amíg a torta sül, készítsük el a krémet. Egy másik tálban keverjük össze a krémsajtot, a puha vajat, a porcukrot és a vaníliát, amíg sima krémet kapunk.
Amikor a torta megsült, hagyjuk kihűlni teljesen, majd kenjük meg a krémünkkel. Díszítsük szeletelt dióval vagy mandulával, valamint friss sárgarépa csíkokkal, vagy marcipán formákkal.
Végül hűtsük le a tortát legalább egy órára a hűtőszekrényben, hogy a krém megdermedjen, és nincs más hátra, mint szeletelni és tálalni. 🙂
Jó étvágyat!